Affogato kavos receptas

Affogato kava, tai saldus, italų kilmės desertinis gėrimas, kuriame susijungia karštas espresso ir šaltas vanilinių ledų gaivumas. Karštas espresso kavos šotas užpilamas ant šaltų vanilinių ledų rutuliuko taip sukuriant unikalų kontrastą tarp karšto ir šalto, sodraus ir saldaus skonio. 

Kaip gaminti affogato? (Affogato kavos receptas)

Ingredientai

  • Espresso. Karštas, šviežiai paruoštas espresso šotas. Espresso turėtų būti intensyvus ir koncentruotas, suteikiantis sodrų kavos skonį.
  • Vaniliniai ledai. Vienas ar du rutuliukai vanilinių ledų. Vaniliniai ledai yra tradicinis pasirinkimas ruošiant affogato, nes jų švelnus skonis puikiai kontrastuoja su intensyviu espresso.

Affogato paruošimas

Affogato paruošimas yra paprastas ir greitas.

  • Pasirinkite norimą puodelį ar stiklinę. Rekomenduojama naudoti skaidrią stiklinę ar indelį, kad būtų matomas dailus deserto sluoksniavimas.
  • Įdėkite ledų. Įdėkite vieną ar du rutuliukus vanilinių ledų į indą.
  • Užpilkite espresso. Šviežiai paruoštą karštą espresso užpilkite ant ledų. Espresso turėtų tekėti tiesiai ant ledų, kad šie šiek tiek ištirptų ir susimaišytų su kava. 

Affogato dažniausiai patiekiamas kaip desertas po vakarienės arba kaip skanėstas po pietų. Jo unikalus karšto espresso ir šaltų ledų derinys sukuria malonius kavos degustavimo pojūčius tiek karštą vasaros dieną, tiek žiemos vakarą. Nors affogato tradiciškai valgomas su šaukšteliu, galite palaukti, kol ledai šiek tiek ištirps ir gerti affogato kaip kavos kokteilį.

Affogato variacijos 

Nors tradicinis affogato yra paprastas gan minimalistinis, yra daugybė variacijų, kurias galite  išbandyti šio kavos gėrimo paįvairinimui.

  • Skirtingi ledų skoniai. Vietoj vanilinių ledų galite naudoti kitus skonius, pavyzdžiui, šokolado, lazdynų riešutų ar karamelės, kad suteiktumėte desertui įvairesnių skonių.
  • Alkoholiniai priedai. Kai kurie mėgsta affogato praturtinti šlakeliu likerio, pavyzdžiui, amaretto ar kahlúa, kurie puikiai dera su kavos ir ledų skoniu.
  • Papuošimai. Galite gardinti ir puošti affogato plakta grietinėle, šokolado drožlėmis, karamele ar šokolado sirupu, kad desertui suteiktumėte papildomo skonio ir tekstūros.
  • Affogato be kofeino. Jei nenorite kofeino poveikio, tačiau vis tiek norite mėgautis gardžiu affogato – gaminkite affogato iš kavos be kofeino. Tokiu būdu taip pat išgausite puikų sodrios kavos ir saldžių ledų derinį.

Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausias affogato variacijas.

Affogato vs. frappe 

Nors abu gėrimai originaliai šalti, affogato yra desertas su kava, kuriame svarbiausia yra espresso ir šalti ledai. Tuo tarpu frappe yra ledinis kavos gėrimas, kuriame kava yra pagrindinis skonis, dažnai praturtintas pienu, sirupu ar kremu. 

Affogato pavadinimo kilmė 

Affogato, išvertus iš italų kalbos, reiškia „paskendęs“, tad šis pavadinimas puikiai apibūdina  klasikinį italų desertą, kuriame karštas espresso „paskandina“ šaltus vanilinius ar kitokius ledus.

Affogato istorija

Affogato, kaip ir daugelis kitų kavos gėrimo, kilo Italijoje, o dabar yra mėgiamas visame pasaulyje.

Kava Europoje

Kava į Europą atkeliavo dar XVII amžiuje ir greitai tapo neatsiejama Italijos gyvenimo dalimi. Iki XIX amžiaus pabaigos Italija puikavosi kaip kavos kultūros centras, ypač atsiradus espresso XX amžiaus pradžioje. 

Gelato

Tuo tarpu gelato, itališkas ledų variantas, turi gilias šaknis Italijoje, įsigyvavusias nuo renesanso laikotarpio. Modernūs gelato, kuriuos žinome dabar, pradėjo populiarėti nuo XVIII  a. Italai greitai įsisavino ledų gamybos meną ir gelato tapo mėgstamu desertu visoje šalyje.

Affogato atsiradimas

Manoma, kad pati kava affogato atsirado XX amžiaus viduryje Italijoje. Tiksli data ar kūrėjas nėra užfiksuoti, tačiau nepaneigsime, kad šio deserto paprastumas ir elegancija puikiai dera su Italijos kulinarinėmis tradicijomis.

Kai espresso barai, kurie klestėjo Italijoje po antrojo pasaulinio karo, pradėjo eksperimentuoti su įvairiais kavos pateikimo būdais, affogato, kur derinamas karštas espresso ir šalti ledai, tapo vienu iš šių inovatyvių derinių.

Affogato greitai tapo populiariu desertu Italijoje, ypač vasaros mėnesiais. Jo gaivus ir tuo pačiu intensyvus skonis puikiai tiko italų pomėgiui mėgautis kava ir desertais. Kaip ir daugelis kitų italų kulinarinių kūrinių, affogato galiausiai pradėjo keliauti už Italijos ribų, tapdamas populiariu desertu ir kavos namuose visame pasaulyje. Jo paprastumas, kartu su sodriu skoniu, užkariavo daugelio širdis.

Affogato šiandien

Šiandien affogato yra ne tik desertas, bet ir itališkos kavos ir ledų tradicijų simbolis, mėgstamas tiek kasdienėje italų kultūroje, tiek tarptautiniu mastu, kaip ypatingas skanėstas. 

Affogato taip pat tapo eksperimentų objektu šiuolaikiniuose restoranuose ir kavinėse, kur baristos ir šefai prideda naujų skonių, alkoholinių priedų ir papuošimų, suteikdami šiam klasikiniam desertui naują gyvenimą ir pritaikydami jį prie unikalių skonio pageidavimų. 

DUK 

Ar galima pasigaminti affogato su kapsuliniu kavos aparatu?

Tikrai taip. Jei turite kapsulinį kavos aparatą, galite lengvai paruošti affogato namuose. Kapsuliniai aparatai užtikrina, kad greitai ir patogiai paruoštumėte espresso, kuris yra būtinas affogato ingredientas.

Kiek kalorijų yra affogato?

Kalorijų kiekis affogato labai skirsis, priklausomai nuo naudojamų ingredientų kiekio, labiausiai, nuo ledų pasirinkimo. Vidutiniškai, vienoje porcijoje affogato yra nuo 150 iki 250 kalorijų.