Frappe kava

Frappe (frapė), tai šaltas kavos gėrimas, kilęs iš Graikijos, kuris yra populiarus visame pasaulyje dėl savo gaivinančio skonio ir paprasto paruošimo būdo. Tradiciškai frappe gaminamas iš tirpios kavos arba šviežiai paruoštos kavos, vandens, cukraus, ledo ir plakamas, kad susidarytų putos.

Frappe receptas

Frappe net ir namuose pasigaminti yra išties nesunku. Dalinamės frappe receptu:

Ingredientai:

  • 2 arbatiniai šaukšteliai tirpios kavos
  • 1–2 arbatiniai šaukšteliai cukraus (pagal skonį)
  • 2–3 šaukštai vandens
  • Ledo kubeliai
  • Šaltas vanduo arba pienas (pagal skonį)

Gaminimas: 

  • Paruoškite kavos mišinį. Į nedidelį plaktuvą įdėkite tirpios kavos ir cukraus. Įpilkite 2–3 šaukštus vandens.
  • Plakite kavą, cukrų ir vandenį iki tirštų putų susidarymo. Tai galite daryti naudodami rankinį arba elektrinį plaktuvą.
  • Į didelę stiklinę įdėkite ledo kubelius.
  • Supilkite suplaktą kavos mišinį ant ledo kubelių.
  • Įpilkite šalto vandens arba pieno iki stiklinės viršaus, pagal skonį.
  • Švelniai pamaišykite ir mėgaukitės gaivinančia frappe per šiaudelį.

Patarimai:

  • Jei norite ypač šaltos kavos, galite pasiruošti kavos mišinį iš anksto ir laikyti jį šaldytuve.
  • Jei norite daugiau putų, plakite mišinį ilgiau, kol susidarys labai tirštos putos.
  • Patiekdami galite frappe gardinti plaktą grietinėle arba šokolado drožlėmis.
  • Frappe kavos pagrindą galite gaminti ir kapsuliniu aparatu.
Frappe kava latte

Frappe rūšys ir jų skirtumai 

Žemiau pateikiame keletą populiariausių frappe rūšių:

Klasikinis graikiškas frappe 

Klasikinis graikiškas frappe susideda tik iš tirpios kavos, cukraus, vandens ir ledo. Kava, cukrus ir vanduo plakami iki putų, tada pilami ant ledo kubelių. Klasikinis frappe pasižymi stipriu kavos skoniu su putomis, gali būti saldu arba nesaldu, priklausomai nuo cukraus kiekio.

Pieno frappe

Pieno frappe nuo klasikinės skiriasi tuo, kad joje dar papildomai naudojamas pienas. Jos skonis yra švelnesnis ir kremiškesnis nei klasikinis, nes pienas suteikia švelnumo ir lengvumo.

Šokoladinis frappe 

Šokoladiniame frappe naudojamas šokolado sirupas arba kakavos milteliai, kurie kavą papildo šokolado natomis, sukuriant turtingą ir saldų skonį.

Veganiška frappe

Veganiškos frappe esminis skirtumas, tai naudojamas augalinis pienas, vietoje įprasto. Priklausomai nuo naudojamo augalinio pieno subtiliai skirsis ir kavos skonis:

  • Migdolų pienas suteikia švelnų riešutų skonį, derantį su kavos kartumu.
  • Sojų pienas pasižymi neutraliu skoniu, suteikiančiu kavai kremiškumo.
  • Kokosų pienas suteikia subtilų kokoso skonį, kuris prideda kavai egzotikos.

Frappe be kofeino

Frappe be kofeino, tai frappe, pagaminta su kava be kofeino. Tai puikus pasirinkimas jautriems kofeinui žmonėms, nėščiosioms ar tiesiog, kai norisi gardaus gėrimo be papildomo energijos pliūpsnio.

Rinkitės savo mėgstamiausią frappe, gerkite ją namuose arba neškitės kartu einant pasivaikščioti termo gertuvėje!

Frappe istorija 

Frappe istorija prasidėjo Tarptautinėje prekybos mugėje Salonikuose, Graikijoje, 1950-aisiais. Nescafé atstovas Dimitrios Vakondios, pristatydamas naują vaikišką gėrimą, kurio pagrindą sudarė tirpūs šokolado milteliai, neturėjo karšto vandens, tad norėdamas išgauti tirpią kavą sumaišė miltelius su šaltu vandeniu ir ledu. Suplakė gėrimą iki putų ir netikėtai gimė frappe.

Frappe tapo labai populiarus Graikijoje dėl gaivinančių savybių ir paprasto paruošimo būdo. Nuo savo atsiradimo 1950-aisiais, frappe evoliucionavo ir prisitaikė prie įvairių kavos kultūrų poreikių. Kavos entuziastai ir kavinės eksperimentavo su įvairiais ingredientais, kad sukurtų skirtingas frappe variacijas. Pačioje Graikijoje frappe dažniausiai patiekiamas su cukrumi ir pienu, tačiau yra pritaikomas ir pagal individualius skonio poreikius.

Peržiūrėkite kitų kavos gėrimų istorijas ir receptus: