Airiškos kavos receptas

Airiška kava (angliškai „Irish coffee“), tai gėrimas, kuris susideda iš kavos, cukraus, alkoholinio gėrimo, dažniausiai viskio ir grietinėlės sluoksnio viršuje. Šis gėrimas yra žinomas dėl savo šilto ir unikalaus skonio derinio. Įdomu tai, kad airiškos kavos puodelyje susilieja kavos, alkoholio ir grietinėlės tekstūra, suteikianti unikalią skonio patirtį.

Kaip gaminti airišką kavą? (Airiškos kavos receptas) 

Airišką kavą namuose galima pasigaminti visai nesunkiai, pasitelkus kelis paprastus žingsnius.

Ingredientai

  • 1 puodelis karštos kavos
  • 1–2 šaukštai cukraus (pagal skonį)
  • 45–60 ml viskio (arba kito alkoholio)
  • 2 šaukštai grietinėlės arba šiek tiek plakto pieno 

Paruošimas 

  • Užvirkite puodelį stiprios juodos kavos. Kava turėtų būti karšta, bet ne verdanti.
  • Įdėkite cukraus. Į karštą kavą įmaišykite cukraus pagal skonį. Dauguma receptų rekomenduoja dėti 1–2 šaukštus cukraus.
  • Įpilkite viskį. Į cukraus ir kavos mišinį pilkite 45–60 ml viskio arba kito alkoholio.
  • Pridėkite grietinėlės. Atsargiai, naudojant šaukštą, dėkite virintos grietinėlės sluoksnį ant viršaus. Grietinėlė turėtų nusistovėti ant kavos paviršiaus, suteikiant kontrastingą skonį kavai.
  • Mėgaukitės airiška kava. Neskubėkite gerti, kad grietinėlė susimaišytų su kava, mėgaukitės unikaliu skoniu. Jei norite, papuoškite viršų trupučiu malto cinamono.

Patarimai ruošiant airišką kavą 

  • Pasirinkite tinkamą alkoholį. Tradiciškai airiškoje kavoje naudojamas viskis, bet galite eksperimentuoti su kitais alkoholiais, pvz., romu.
  • Naudokite tinkamo karščio kavą. Svarbu, kad kava būtų tik šiek tiek šiltesnė nei tinkama gerti, tačiau ne karšta, kad grietinėlė „nesusimestų“.
  • Atsargiai dėkite cukrų. Paprastai į airišką kavą dedama šiek tiek cukraus, kad susibalansuotų kava ir alkoholis, tačiau prisiminkite, kad viskis jau yra saldus, todėl nepersistenkite su cukrumi.
  • Tinkamai įmaišykite grietinėlę. Grietinėlė turėtų būti gerai išplakta ir aukštos kokybės, kad būtų tikrai skanu.
  • Puoškite kavą pagal skonį. Galite puošybai rinktis maltą cinamoną arba šokolado drožles.
  • Pasirinkite geros kokybės kavos pupeles. Atrodo elementaru, tačiau pasirinkti geras kavos pupeles yra vienas svarbiausių žingsnių. Kad gautumėte skanią airišką kavą, naudokite kokybišką juodą kavą. Geriausia naudoti šviežiai maltas pupeles.

Airiškos kavos rūšys 

Airiškos kavos rūšys skiriasi labiausiai nuo to, koks alkoholis kavai gaminti yra naudojamas. Prancūziška airiškos kavos versija yra gaminama su konjaku vietoj viskio, amerikietiška kavos versija, su burbonu, rusiška – su degtine, o ispaniška – su cheresu.

Taip pat airišką kavą galima gaminti su tokiais alkoholiais kaip Baileys Irish Cream, Jameson viskis, Bushmills viskiu, Kahlua likeriu, šokoladiniu likeriu ar net šokolado ir apelsinų likeriu.

Jei norite gerti airišką kavą, tačiau nejausti energijos pliūpsnio kylančio dėl kofeino – rinkitės airiškos kavos gaminimui kavą be kofeino. Kavos gėrimo paruošimo žingsniai bus tokie patys, kaip ir klasikinės airiškos kavos.

Airiškos kavos istorija 

Airiška kava buvo išrasta gan netikėtai, dar 1942 metais Limeriko grafystėje, Airijoje. Tuomet čia veikė Foynes oro uostas, kuris aptarnaudavo lėktuvus, skraidančius tarp Europos ir JAV. Vieną žiemos vakarą, lėktuvas, kuris turėjo nusileisti Niujorke, dėl blogo oro grįžo atgal į Foynes. Žinomas, keleiviai buvo sušalę ir pavargę nuo ilgo skrydžio. 

Taigi, oro uosto restorano šefas nusprendė pasirūpinti keleivių gerove ir paruošti jiems karštą gėrimą. Šefas sumaišė juodą kavą su airišku viskiu ir cukrumi, o viršų padengė grietinėlės sluoksniu. Keleiviai buvo sužavėti šiuo gėrimu, taip ir prasidėjo airiškos kavos istorija. 

Po kurio laiko oro uosto šefui davus paragauti airiškos kavos žurnalistui, šis ją tiesiog įsimylėjo. Žurnalistas atvežė airiškos kavos receptą į JAV ir pradėjo eksperimentus kavinėje, kol galiausiai buvo pasiektas tobulas rezultatas.

Dabar airiška kava yra plačiai išplitusi visame pasaulyje, kaip vienas žymiausių ir mėgstamiausių kavos gėrimų.

DUK

Ar galima airišką kavą pagaminti su kapsuliniu kavos aparatu?

Galima. Norint pagaminti airišką kavą su kapsuliniu kavos aparatu galima pridedant alkoholį po kavos paruošimo – paprasčiausiai įpylus norimą kiekį viskio arba kito pasirinkto alkoholinio gėrimo į kavą arba naudojant kavos kapsules su airiškos kavos skoniu jose. Kai kurios kavos kapsulės jau yra parduodamos su skoniais.

Ar galima airišką kavą gerti iš termo puodelio? 

Žinoma. Nors, turbūt, smagiau būtų matyti grietinėlės sluoksnį ar papildomus prieskonius, airišką kavą tikrai galit gerti ir iš termo puodelio ar gertuvės.

Ar airiška kava gali būti pagaminta be alkoholio? 

Gali. Norint pakeisti alkoholį, tiesiog naudokite romo ekstraktą arba viskio skonio pagardą.

Ar reiktų maišyti airišką kavą?

Taip, reikės išmaišyti airišką kavą, kad ištirptų cukrus ir išsisklaidytų romo ekstraktas arba alkoholis. Išmaišius ant viršaus galėsite užpilti plaktą grietinėlę, tačiau prieš pildami grietinėlę ant viršaus, leiskite gėrimui nustoti suktis nuo maišymosi.