Ameriketiškos kavos receptas

Amerikietiška kava (Americano), tai juoda kava, gaminama iš espresso ir karšto vandens. Espresso yra praskiedžiamas karštu vandeniu, kad susilpnėtų jo intensyvus ir stiprus skonis. Americano yra šiek tiek stipresnė nei įprasta kava ir pasižymi sodriu skoniu bei aromatu.

Kaip gaminti Americano? (Ameriketiškos kavos receptas)

Americano paruošti yra itin paprasta, nes gamybos procesas reikalauja tik kelių žingsnių.

Priemonės ir ingredientai 

  • Espresso aparatas arba kavinukas, jei neturite espresso aparato
  • Šviežios espresso kavos pupelės
  • Karštas vanduo (90–96°C)
  • Kavos puodelis

Paruošimas 

Jei Amerikietiškos kavos paruošimui naudosite espreso aparatą, šviežiai sumalkite kavos pupeles iki smulkios konsistencijos, įdėkite maltą kavą į filtro krepšelį ir švelniai sutrombuokite. Įstatykite filtrą į aparatą ir pradėkite espresso gaminimą. Turėtumėte gauti vieną espresso šotą. Jei norėsite daryti dvigubą americano, naudokite 2 espresso šotus.

Jei darysite espresso be espresso aparato, pavyzdžiui, su moka kavinuku, gausite stipresnę kavą, panašią į espresso, tačiau ne identišką. Naudojant aeropresą rinkitės smulkesnį malimą ir stipresnį kavos koncentratą, kad gautumėte panašų skonį į espresso.

Įpilkite į gautą espresso karšto vandens. Tradicinis santykis yra 1:2 arba 1:3, t. y. 30 ml espresso + 60–90 ml vandens. Rinkitės norimą vandens kiekį pagal savo skonį. 

Pilant į puodelį pirma įpilkite espreso šotą (-us), o tada lėtai įpilkite karšto vandens. Galite lengvai išmaišyti Americano, kad būtų vienodesnis skonis. Gerkite amerikietišką kavą paprastai arba pridėti cukraus ar pieno. 

Kiti americano kavos receptai

Americano macchiato

Americano macchiato yra gėrimas, kuriame ant įprastos amerikietiškos kavos pridedamas nedidelis kiekis pieno putų, kad kavai būtų suteikta švelni tekstūra ir šiek tiek kremiškumo.

Spiced americano 

Spiced americano gausite į įprastą amerikietišką kavą pridėję žiupsnelį cinamono, muskato riešuto ar kardamono (arba visų trijų).

Šaltas americano 

Šaltas americano yra viena dažnesnių šaltos kavos rūšių. Nuo įprasto americano jis skiriasi tuo, kad paruoštam espreso šotui leidžiama atvėsti ir tada jis yra pilamas į stiklinę, su šaltu vandeniu ir ledu.

Americano be kofeino

Americano be kofeino puikiai tik tada, kai nesinori papildomo energijos pliūpsnio, gaunamo dėl kofeino kavoje. Kad šią versiją paruoštumėte, tiesiog rinkitės kavos pupeles be kofeino.

Nesvarbu, kurį americano ruošite, svarbu pasirinkti geras pupeles kavai. Rinkitės mėgstamiausią savo americano variantą ir gerkite jį namuose arba neškitės keliaudami termo puodelyje! 

Americano istorija ir kilmė

Americano kavos gėrimas kilo Italijoje, įkvėptas amerikiečių karių įpročių per Antrąjį pasaulinį karą. Italijoje dislokuoti kariai norėjo švelnesnės kavos nei stiprus espresso, todėl pradėjo skiesti espresso karštu vandeniu. Taip ir atsirado gėrimas, kurį italai pradėjo vadinti „Amerikano“, o jo pavadinimas reiškia „amerikietiška kava“.

Po karo americano tapo populiarus ir už Italijos ribų, ypač JAV, kur žmonės mėgo švelnesnį, bet vis tiek sodrų kavos skonį. Šiandien amerikietiška kava yra viena iš dažniausiai užsakomų kavų pasaulyje.

Americano vs. kitos kavos 

Americano kava dažnai gali būti maišoma su kitomis, panašios sudėties kavomis. Apžvelkime, kuo americano skiriasi nuo kitų kavų. 

Americano vs. espresso

Abu šie gėrimai yra gan panašūs dėl akivaizdžios priežasties – tos pačios pagrindinės sudedamosios dalies. Esminis skirtumas yra dydis ir skonis – americano patiekiamas didesnio tūrio puodeliuose nei espresso.

Dėl gėrime naudojamo papildomo vandens, americano skonis tampa ne toks intensyvus ir ryškus kaip espresso. Jei ieškote stipresnio gėrimo – rekomenduojama rinktis espresso, o jei esate nusiteikę „ilgesniam“ gėrimui ir švelnesniam skoniui – išbandykite americano.

Amerikietiška kava vs. praskiesta kava

Amerikietiška kava yra gaminama praskiedžiant espresso šotą karštu vandeniu, todėl ji išlaiko sodrų espresso skonį, tačiau yra švelnesnė ir ne tokia intensyvi. Tuo tarpu praskiesta kava, priešingai, yra paprasta filtruota kava, tačiau praskiedžiama vandeniu arba pienu. Tai suteikia lengvesnį, švelnesnį skonį ir ne tokią kremišką tekstūrą be espresso intensyvumo.

Kurį iš šių gėrimų rinksitės, priklauso nuo jūsų skonio – americano tiks tiems, kurie mėgsta sodrų kavos skonį, o praskiesta kava – tiems, kurie nori švelnesnės, lengvesnės kavos.

Americano vs. Long Black

Americano ir Long Black gaminime pasitelkiamas tas pats espresso ir karšto vandens derinys, tačiau su subtiliais skonio ir paruošimo skirtumais. Americano yra pagamintas pridedant espresso į jau esantį karštą vandenį, taip išlaikant švelnesnį skonį ir kremiškumą. Tuo tarpu Long Black yra gaminamas, pilant espresso ant karšto vandens viršaus, taip išlaikant espresso kremiškumą ir suteikiant gėrimui šiek tiek intensyvesnį skonį. Rinkitės tarp šių gėrimų atsižvelgiant į kavos intensyvumo poreikį.

DUK

Ar galima americano ruošti su kapsuliniu kavos aparatu? 

Tikrai taip, americano galima ruošti ir naudojant kapsulinį kavos aparatą. Kapsulinius kavos aparatus paprasta naudoti, todėl jie puikiai tinka norint greitai ir lengvai paruošti įvairius kavos gėrimus.