KAIP IŠSIRINKTI SAU TINKAMĄ KAVĄ?

KAIP IŠSIRINKTI SAU TINKAMĄ KAVĄ?

Daugelis mūsų neįsivaizduoja ryto be šviežios, skanios ir aromatingos kavos. Ji suteikia mums energijos, kurios reikia protui ir kūnui pažadinti, tačiau kas iš tikrųjų yra gera kava ir kaip rasti tokią, kuri mums patiktų? Tikriausiai kiekvienas į šį klausimą atsakys skirtingai, nes neabejotinai daug lemia įpročio galia - kava, kurią esame įpratę gerti kasdien, todėl kavos ekspertai nepateikia vieno konkretaus atsakymo, bet siūlo kelis variantus, iš kurių kiekvienas gali išsirinkti sau priimtiniausią ir mėgautis tikrai puikios kokybės kava pagal savo skonį. Štai svarbiausi kavos skonį lemiantys veiksniai paprasta kalba.
illy kava
Lavazza kava
Bonomi kava
Aš Myliu Kava

Kavos skrudinimas

• Švelnaus skrudinimo - šviesiai rudos spalvos pupelės, pasižymi subtiliu vaisių skoniu ir aromatu.
• Vidutinio skrudinimo - geriau atskleidžiamas pupelių rūšies skonis ir aromatas.
• Tamsiai skrudinta - mėgstantiems gaivinantį kartumą.
• Espresso skrudinta kava - labai tamsi, suteikia energijos, kai gresia nuovargis.

Kavos malimo rūšys

Kaip smulkiai ar stambiai malti kavą, priklauso nuo to, kokią kavą ketinate ruošti. Jei ruošiant kavą vandens poveikis (ekstrakcijos laikas) yra labai trumpas (pvz., ruošiant espreso kavą), kavos pupelės turėtų būti malamos vidutiniškai smulkiai, tačiau jei vandens poveikis yra ilgesnis, pvz., ruošiant kavą puodelyje ar french press, pupelės turėtų būti malamos stambiau. Jei kava sumalta per smulkiai, ji bus sūriai karti, o jei sumalta per stambiai, kava negalės atskleisti viso savo skonio potencialo ir negalėsite pajusti subtilių skonio niuansų. Rinkdamiesi maltą kavą raginame eksperimentuoti, kad pajustumėte šiuos skirtumus ir rastumėte tokį malimą, kuris, jūsų manymu, tinka konkrečiai kavai. Čia rasite turimų kavos malūnėlių - Kavos malūnėlis

Svarbu! Reikėtų nepamiršti, kad atidaryta malta kava:
• turi būti laikoma sandariai uždarytoje talpykloje;
• turi būti suvartota per 2 savaites, kad neprarastų aromato.

Kavos kilmės šalis

Kavos pupelės auginamos daugiau kaip 70 šalių, daugiausia Afrikoje, Pietryčių Azijoje ir Lotynų Amerikoje. Pasaulyje žinoma daugiau kaip 90 kavamedžių veislių. Geriausia kavą auginti atogrąžų klimato zonose, o Brazilija yra viena iš vietų, kur kasmet surenkama daugiausia kavos pupelių.  Skirtingas kavos skonis priklauso nuo dirvožemio, kuriame augo kavamedis, nuo to, ar kava augo pavėsyje, ar saulėtoje vietoje, ir, žinoma, nuo to, kaip kruopščiai su ja elgiamasi nuimant derlių.

Pagrindiniai populiariausių kavos kilmės šalių skirtumai

Brazilijoje auginamos kavos pupelės: Intensyvaus aromato kava, aksominės riešutų ir šokolado natos. Kava paprastai džiovinama saulėje, todėl joje išryškėja saldaus ir kartaus skonio pusiausvyra.

Etiopijoje auginamos kavos pupelės: Šioje kilmės šalyje kavamedžiai auga aukštai kalnuose, labai turtingame dirvožemyje. Etiopijos kava pasižymi unikaliausiu kavos skoniu. Iš šių pupelių gaminama citrusinių vaisių ir vaisių natų kava.

Gvatemaloje auginamos kavos pupelės: Šiose kavos pupelėse jaučiamos švelnios karamelės ir medaus natos. Šios pupelės neabejotinai labiausiai tinka gerti kavos gėrimus su pienu.


Rasti mėgstamą kavą taip pat rimta, kaip ir mėgstamą vyną - skonių ir aromatų įvairovė labai plati ir daugeliui atrodo pribloškianti ir slegianti, todėl daugelis greitai pasiduoda kavos paieškoms. Geriausia pagalba ir patarimas - neabejotinai kavos ekspertas, kurį galite rasti mūsų parduotuvėse. Esame tikri kavos entuziastai ir mielai padėsime jums rasti teisingą kryptį, kuria reikia eiti, kad surastumėte mėgstamą kavą ir tinkamą jos virimo būdą savo kasdienei rutinai.