Latte macchiato

 Latte macchiato, tai itališkas kavos gėrimas, kurio pagrindą sudaro šiltas, pieno putomis padengtas pienas, į kurį pilamas nedidelis kiekis espresso kavos. Šio gėrimo paruošimo procesas yra priešingas klasikiniam „caffè latte“, kur pirmiausia į puodelį pilamas espresso, o tada pienas. 

Latte macchiato dažniausiai patiekiamas aukštoje stiklinėje, kad būtų matomi skirtingi sluoksniai – apačioje – šiltas pienas, viduryje – espresso, o viršuje tirštos pieno putos. Tai suteikia gėrimui ne tik malonų skonį, bet ir estetinį patrauklumą.

 

Latte macchiato receptas

Tobulą latte macchiato galite visai nesunkiai pasigaminti namuose. Tam prireiks vos kelių priemonių ir ingredientų. Dalinamės receptu žemiau.

 Ingredientai:

 

  • 200 g pieno. Geriau naudoti šiek tiek riebesnį pieną, kuris suteiktų latte macchiato kreminį pojūtį ir virstų minkšta puta. Taip pat galima naudoti ir avižų pieną.
  • 55 ml espresso. Šioje vietoje svarbiausia pasigaminti patinkantį espresso. Visai nesvarbu, ar darysite espresso su kapsuliniu kavos aparatu ar įprastu.
  • Norint suteikti kavai saldumo galite papildomai naudoti šaukštelį vanilės esencijos, kuri turės malonų aromatą arba saldinti kavą cukrumi, klevų sirupu.

 

Kaip pasigaminti latte macchiato namuose? 

  • Pasiruoškite aukštą stiklinę.
  • Pilkite į puodą pieną, vanilės esenciją ir saldiklius, jei tokių reikia. Šildykite ant žemos kaitros, iki kol pienas pasieks apie 65 °C.
  • Saldikliams ištirpus, nuimkite puodą nuo viryklės ir pilkite pieno, vanilės ir saldiklių mišinį į mažesnį indelį.
  • Pieno plakikliu plakite turinį. Svarbu 20 s pradžioje laikyti pieno plakiklį nejudinant, indelio dugne, o po to galima apsukti kelis ratus plakant.
  • Pilkite pieną į pasiruoštą stiklinę. Puta natūraliai pakils į viršų, virš skystesnio pieno.
  • Pasigamintą espresso atsargiai, šaukštu arba per nedidelį piltuvą, pilkite ant pieno putos.
  • Pienas yra tirštesnis už kavą, todėl espresso kava iškils į paviršių ir nusės ant skysto pieno, sukurdama trečią sluoksnį.
  • Kavos sudarytą skylutę galite paslėpti putų likučiu.
  • Patiekite arba gerkite iškart, kol karšta.
Latte macchiatto

Latte macchiato rūšys ir jų skirtumai

Latte macchiato yra tarsi šio kavos gėrimo pagrindas, tačiau yra įvairių variacijų, kurias galima rasti kavinėse ar pasiruošti namuose.

Espresso macchiato

Espresso macchiato ir latte macchiato yra du skirtingi kavos gėrimai, kurių pagrindą sudaro espresso kava, tačiau jie skiriasi pieno kiekiu ir paruošimo būdu. Espresso macchiato yra laikomas pirmine gėrimo forma, o Italijoje ši kava vadinama tiesiog „caffé macchiato“. 

Espresso macchiato yra naudojamas vienas arba du espresso šotai su nedideliu kiekiu karšto pieno arba pieno putų. Ši kava patiekiama mažame puodelyje, apie 60–90 ml tūrio. Tuo tarpu latte macchiato naudojama daugiau pieno ir pieno putų, patiekiama aukštoje stiklinėje, kurios tūris 240–350 ml, su matomais sluoksniais – pienas apačioje, espresso viduryje ir pieno putos viršuje.

Karamelinis latte macchiato

Karamelinis latte macchiato yra gardus ir šiek tiek saldesnis tradicinio latte macchiato variantas, kuris pagardinamas karamelės sirupu. Šis gėrimas pasižymi švelniu kavos ir pieno skoniu su karamelės natomis.

Ruošiant karamelinį latte macchiato pilkite karamelės sirupą į pieną prieš įpilant espresso. 

Karamelinis latte macchiato

Latte macchiato be kofeino

Latte macchiato be kofeino yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis šio gėrimo skoniu ir tekstūra, bet vengia kofeino. Latte macchiato be kofeino gaminimo būdas yra toks pats kaip ir įprasto latte macchiato, tačiau standartinis espresso keičiamas į espresso be kofeino. Jį pagaminti naudojama kava be kofeino.

Šis gėrimas tinka tiems, kurie jautrūs kofeinui, nėščiosioms arba tiesiog, norintiems mėgautis kavos skoniu vakare be rizikos sutrikdyti miegą.

Išsirinkite savo mėgstamiausią latte macchiato paruošimo būdą, gerkite šią kavą rytais namie, darbe arba net pasiimkite ją kartu einant pasivaikščioti termo puodelyje.

Kuo latte kava skiriasi nuo latte macchiato?

Latte kava ir latte macchiato skiriasi paruošimo būdu, pieno ir kavos proporcijomis bei skoniu.

  • Paruošimas. Latte kavai espresso pilamas pirmas, o tada pilama daug šilto pieno ir plonas pieno putų sluoksnis viršuje. Latte macchiato pirmiausia pilamas šiltas pienas, o tada ant viršaus espresso.
  • Latte kavai naudojama daug pieno (apie 2/3) ir mažiau espresso (apie 1/3), o latte macchiato – daugiau espresso ir mažiau pieno, todėl espresso skonis stipresnis.
  • Skonis ir išvaizda. Latte kava yra švelnesnė ir kreminė, su dominuojančiu pieno skoniu, latte macchiato – ryškesnio espresso skonio su matomais pieno ir kavos sluoksniais.

Kokia yra latte macchiato pavadinimo reikšmė?

Latte macchiato taip vadinasi dėl savo paruošimo būdo ir išvaizdos. Itališkai „latte“ reiškia „pienas“, o „macchiato“ – „dėmėtas“. Taigi, „latte macchiato“ tiesiogiai verčiasi kaip „dėmėtas pienas“. Pavadinimas atspindi, kad gėrimas pirmiausia paruošiamas su šiltu pienu, o tada į jį įpilamas nedidelis kiekis espresso kavos, kuri sukuria „dėmes“ piene.