Cappuccino receptas

Kapučino kava (cappuccino), tai populiarus itališkos kilmės kavos gėrimas, kuris susideda iš espreso, šilto pieno ir pieno putų. Jis yra mėgstamas dėl savo turtingo skonio, kuris puikiai dera su švelnia tekstūra. Cappuccino ruošiamas jau daugiau nei šimtą metų, o Europoje šis gėrimas populiarus daugiau nei keletą dešimtmečių.

Kaip paruošti kapučino? (Cappuccino receptas) 

Kapučino ruošimas namuose taps malonia gaminimo patirtimi, ypač jei mėgstate kavą ir norite pasimėgauti profesionaliai paruoštu gėrimu tiesiog savo virtuvėje.

Priemonės ir ingredientai

  • Espresso
  • Galima naudoti bet kokio tipo pieną, bet geriausiai tiks riebesnis pienas, kuris lengviau sukuria tirštas putas.
  • Kavos aparatas su garintuvu arba pieno putų plaktuvas
  • Klasikiniam kapučino naudokite apie 150–180 ml talpos puodelį.

Paruošimas 

  • Pirmiausia paruoškite espresso. Malkite kavos pupeles smulkiai ir naudokite espresso aparatą, kuris paruošia maždaug 30 ml espresso. Jei espresso aparato neturite, galite naudoti stiprią kavą, paruoštą su Moka kavinuku arba Aeropress.
  • Paruoškite pieną. Naudokite apie 120 ml pieno (apie 1/2 puodelio) vienam kapučino. Jei ruošite pieną garintuvo pagalba, įpilkite šalto pieno į kavinuką arba indą, įmerkite garintuvą į pieną, laikydami vamzdelį šiek tiek žemiau pieno paviršiaus. Įjunkite garintuvą ir pradėkite šildyti bei plakti pieną. Laikykite vamzdelį šiek tiek pakreiptu kampu, kad pienas suktųsi ir sukurtų smulkias putas. Pakelkite ir nuleiskite vamzdelį, kad į pieną patektų daugiau oro ir jis taptų pūrus. Kai pienas bus suplaktas pakankamai, inde turėtų būti apie 1/3 pieno putų ir 2/3 skysto pieno.

Jei plaksite pieną rankiniu putų plaktuvu, įpilkite šalto pieno į indą ir šildykite jį mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės, kol jis įkais ir pasieks apie 60–65°C temperatūrą. Plakite pieną rankiniu plaktuvu, kol jis taps tirštas ir putų sluoksnis bus pakankamai tankus.

  • Sujunkite espresso ir pieną į kapučino. Įpilkite paruoštą espresso į puodelį. Atsargiai pilkite šiltą pieną ant espresso, prilaikydami putas su šaukštu. Kai įpilsite didžiąją dalį pieno, užpilkite ant viršaus ir pieno putas. Jei reikia, galite putoms naudoti šaukštą.

Patarimai ruošiant kapučino kavą

  • Naudokite šviežias kavos pupeles ir gerą malimo aparatą – taip paruošite geriausią espresso kavą.
  • Skirkite ypatingą dėmesį pieno putų tekstūrai – ji turi būti lygi ir kreminė, be didelių burbulų.
  • Jei norite, galite apibarstyti kapučino viršų cinamonu, kakavos milteliais ar šokolado trupiniais, taip suteikiant jam išraiškingesnį skonį.
  • Jei jaučiatės kūrybingi, galite pabandyti sukurti piešinį putose, naudodami šaukštą ar kitą piešimo įrankį.
  • Kapučino turi būti geriamas iš karto po paruošimo.

Kokios yra kapučino rūšys? 

Nors įprastai geriamas klasikinis cappuccino, galima gamintis ir kitas jo versijas, tokias kaip: 

  • Airiškas kapučino – pagrindinis jo akcentas yra migdolų aromato airiškas likeris, kurio sudedamosios dalys – grietinėlė ir viskis.
  • Sausas kapučino – šioje versijoje yra mažiau šilto pieno ir daugiau putų.
  • Šlapias kapučino – priešingai nei sausas kapučino, šlapias kapučino turi daugiau šilto pieno ir mažiau putų.
  • Šaltas kapučino – šis variantas paruošiamas taip pat kaip klasikinis kapučino, tačiau vietoj šilto pieno naudojamas šaltas, o gėrimas patiekiamas su ledu. Taip gimsta viena iš šaltos kavos rūšių.
  • Kapučino be kofeino – tai klasikinis kapučino, pagamintas naudojant kavą be kofeino. 

Cappuccino istorija 

Kapučino istorija prasidėjo dar XVII a., kai kava pirmą kartą pasiekė Europą. Po pirmojo pasaulinio karo Italijoje pradėjo populiarėti kavos gėrimai su espresso, pienu ir pieno putomis, o 1950–1960 m. kapučino tapo neatsiejama Italijos kavinių kultūros dalimi ir netrukus paplito visoje Europoje bei pasaulyje.

Įdomi ir kapučino kavos pavadinimo kilmė. Šis pavadinimas kilo nuo kapucinų vienuolių ordino, kurie dėvėjo rudus apsiaustus su baltais gobtuvais, vadinamais „cappuccio“. Šis pavadinimas atsirado dėl gėrimo spalvos, primenančios kapucinų vienuolių aprangą. Pirmieji tokie kavos gėrimai su pienu ir grietinėle buvo sukurti Austrijoje XVIII a., kur buvo žinomi kaip „Kapuziner“, tačiau jų konsistencija ir skonis gerokai skyrėsi nuo šiandieninio kapučino.

Cappuccino vs. latte

Turbūt daugeliui renkantis kavą kavinėje iškyla klausimas – kuo skiriasi cappuccino nuo latte? Nors abu gėrimai susideda iš tų pačių ingredientų – espresso ir pieno, tačiau jų paruošimo subtilybės skiriasi.

Pagrindiniai skirtumai yra tokie, kad tradiciniame cappuccino tolygiai pasiskirsto kava, kaitintas pienas ir pieno putos, o latte kavoje yra daugiau kaitinto pieno ir daug mažiau putos. Taip pat, cappuccino yra sluoksniuojamas, o latte kavoje espresso ir kaitintas pienas yra sumaišomi. Taigi, jei norėsite neštis vieną iš šių kavų termo puodelyje, geriau tam rinkitės latte.

DUK

Ar galima cappuccino ruošti su kapsuliniu kavos aparatu?

Žinoma, kapučino galima ruošti ir naudojant kapsulinį kavos aparatą. Kapsulinius kavos aparatus paprasta naudoti, todėl jie puikiai tinka norint greitai ir lengvai paruošti įvairius kavos gėrimus.