Kavos rūšys: arabika, robusta, liberika

Kavos rūšys, tai įvairūs kavos pupelių tipai ir jų paruošimo būdai, kurie lemia skirtingus kavos skonius, aromatus ir poveikį. Kiekviena rūšis ir paruošimo būdas atspindi unikalią kavos kultūrą ir skonių įvairovę, leidžiančią kavos mėgėjams atrasti naujus mėgstamus skonius ir patirtis.

Kava, daugeliui, tai ritualas, kuriuo mėgaujamasi kiekvieną rytą ar net ir dieną. Kai pasaulyje egzistuoja keli tūkstančiai kavos rūšių ir porūšių, įdomu atrasti savo mėgstamiausius, kurie jūsų kavos ritualus papildys norima nuotaika.

Kavos rūšys

Nors pasaulyje yra šimtai skirtingų kavos rūšių, populiariausios yra trys: arabika, robusta ir liberika. Kavos gėrimo pagrindas yra kavos pupelės, o jų skonio savybes lemia pupelių kilmės regionas. Apžvelkime kuo pasižymi ir kuo ypatingos robustos, arabikos ir liberikos kavos pupelės.

 

Robusta

 

Robusta kava yra antra pagal populiarumą kavos rūšis, sudaranti apie 30% visos pasaulyje užauginamos kavos. Įdomu tai, kad retai kada parduodama 100% robustos kava. Dažniausiai ši rūšis naudojama papildant ja kavos mišinius kartu su arabikos kava arba gaminant tirpią kavą.

Kavos rūšys: robusta

Robustos pupelės ir kavamedis

 

Daugiausiai robustos kavamedžių auginama Vietname, Afrikoje, Indonezijoje. Šios rūšies pupelės yra didesnės, apvalesnės ir tvirtesnės nei kitų rūšių pupelės. Jų kavamedžiai paprastai auga daug didesni nei arabikos augalai bei gali augti mažesniame aukštyje ir yra atsparesni tiesioginiams saulės spinduliams bei ligoms. Tai yra viena iš pigesnių kavos rūšių, nes jos kavamedžiai nėra itin lepūs, juos lengva prižiūrėti.

 

Robustos skonis

 

Robustos kavos skonis yra kartus ir primena grūdus. Ši rūšis dažniausiai turi stiprų ne tik skonį, bet ir kvapą. Atsigėrus robustos kavos lieka sausas poskonis, tačiau ši kava pasižymi ir kreminiu skoniu. Šiose kavos pupelėse yra daug kofeino, o kava sunkesnio skonio, nes jos sudėtyje yra mažiau cukraus. Dėl šių priežasčių iš robustos kavos dažniausiai gaminama espresso kava.

Kavos rūšys: arabika, robusta, liberika

Arabika

 

Arabikos pupelės yra pati populiariausia kavos rūšis, kuri sudaro apie 60% pasaulio kavos. Ši kavos rūšis atsirado prieš daug amžių Etiopijos aukštumose, o jos pavadinimas greičiausiai kilo dėl pupelių populiarumo VII amžiaus Arabijoje, dabartiniame Jemene.

 

Arabikos pupelės ir kavamedis

 

Arabikos kavamedžiai auga tik regionuose ties pusiauju, kurių bendrinis pavadinimas yra „kavos diržas“. Daugiausiai arabika kavos užauginama Brazilijoje. Arabikos kavos pupelės auga aukštai kalnuose ir jų kavamedžiams svarbu negauti tiesioginės saulės šviesos. Arabikos augalams reikalingas pavėsis, o ideali temperatūra yra iki 24 °C laipsnių. Šie kavamedžiai bijo šalčio, yra jautrūs temperatūrų kaitai. Dėl to, kad arabikos pupeles sunkiau užauginti, jos yra brangesnės, lyginant su kitomis kavos pupelėmis.

 

Arabikos pupelės yra nedidelės, pailgos formos, o viduryje turi išlenktą griovelį. Pupelės kietos, jose gausų naudingų organizmui mikroelementų ir lipidų.

 

Arabikos skonis

 

Arabikos kavos pupelės yra švelnesnio ir saldesnio skonio nei kitų kavamedžių rūšių pupelės. Arabikos kava turi beveik 1 000 skirtingų poskonių, todėl renkantis kavą reikėtų atsižvelgti ne tik į užrašą „100 % arabika“, bet ir į tai, koks šios kavos porūšis ir iš kokio regiono atkeliavo.

 

Didžioji dalis arabikos kavos atkeliauja iš Pietų ir Centrinės Amerikos – joms būdingos saldžios, šokoladinės, riešutiškos natos. Centrinės Amerikos kava yra lengvesnė, o Pietų Amerikos – sodresnio skonio ir turi ilgiau išliekantį poskonį. Afrikos regiono arabikos kava dažniausiai yra lengva, gaivi, vaisiško ar net arbatą primenančio skonio. Azijoje vis atrandami nauji arabikos skoniai ir pastebima, kad kava iš Azijos turi egzotiškų natų, primenančių prieskonius, medieną, tabaką, vyną.

 

Liberika

 

Liberika, tai mažiausiai vartojama kavos rūšis. Šios kavos pavadinimas kilo nuo jos kilmės vietos – Liberijos.

 

Liberikos pupelės ir kavamedis

 

Dažniausiai liberikos kava auginama Azijoje, pavyzdžiui, Filipinuose, ir Afrikoje. Liberikos pupelės auga ant kavamedžių, kurie siekia net 20 m. Kavamedžiai itin ištvermingi, gerai auga beveik bet kokiame dirvožemyje. Šio kavamedžio pupelės vizualiai yra daug didesnės nei kitų kavų rūšių pupelės.

 

Liberikos skonis

 

Liberikos kava savo skoniu primena robustą, gali turėti dūmų, riešutų, juodojo šokolado, prieskonių natų, tačiau yra dar intensyvesnė nei kava robusta, nors kofeino turi mažiau nei arabika ar robusta. Liberikos kava įprastai naudojama gaminant tirpią kavą, nes nepasižymi itin išraiškingu skoniu arba yra maišoma su kitomis kavos rūšimis.

Arabica vs robusta kava

Arabika vs. robusta

 

Arabika ir robusta, tai dvi pagrindinės kavos pupelių rūšys. Žemiau pateikiame esminius jų skirtumus:

 

  • Robustos kavamedžiai užauga 2–3 metrais didesni nei arabikos;
  • Robustos kavos pupelėse beveik du kartus daugiau kofeino nei arabikoje;
  • Robustos skonio paletė gerokai siauresnė nei arabikos kavų;
  • Arabika švelni ir aromatinga, o robusta stipri, aštri, kartaus skonio;
  • Arabikos kavos pupeles daug sunkiau užauginti nei robustos;
  • Arabikos kavos pupelės yra brangesnės nei robustos.

 

DUK

 

Kokie yra arabikos kavos porūšiai?

 

Arabikos kavos porūšiai yra įvairūs ir skirtingose vietovėse auginami dėl savo unikalių skonio savybių. Štai keletas pagrindinių Arabikos kavos porūšių:

 

  • Typica
  • Bourbon
  • SL28
  • SL34
  • Caturra
  • Geiša (Geisha)
  • Mundo Novo
  • Pacamara
  • Heirloom
  • Villalobos

 

Viena labiausiai vertinamų dėl savo ypatingo skonio kavos pupelių rūšis, tai geiša. Ši kavos rūšis išsiskiria ryškiomis gėlių, jazmino, bergamotės ir tropinių vaisių natomis ir dažnai laimi apdovanojimus už unikalų skonį.

 

Kas yra rūšinė kava?

 

Rūšinė kava, tai bent 80 iš 100 taškų surinkusi kava, kurią įvertino sertifikuoti kavos ragautojai pagal Rūšinės kavos asociacijos (SCA) įvertinimo skalę. Rūšinė kava sudaro tik 10% visos pasaulyje parduodamos kavos