Moka kava (mocha kava), tai kavos gėrimas, kuriame sujungia espresso, šokoladas ir šiltas pienas. Paprastai moka kava ruošiama naudojant vieną ar du espresso šotus, šokolado sirupą arba kakavos miltelius ir pieną, kuris viską sujungia į išraiškingą, saldų ir šokoladinį kavos skonį.
Moka kavos receptas
Ingredientai:
- 1–2 šaukštai maltos kavos arba 1–2 šaukštai kavos miltelių
- 1–2 šaukštai kakavos miltelių, šokolado sirupo arba šokolado
- 1/2 puodelio pieno
- Cukraus pagal skonį
Gaminimo procesas:
- Pagaminkite espresso kavą. Galite rinktis pagal norimą skonį ir stiprumą – daryti 2 espresso šotus arba vieną. Tai galite padaryti naudodami įprastą kavos aparatą arba kapsulinį kavos aparatą.
- Į puodelį pilkite kakavos miltelius, šokolado sirupą arba šokoladą. Jei mėgstate saldžią kavą, dėkite daugiau šokolado, kakavos miltelių ar sirupo.
- Ant viršaus pilkite espresso. Maišykite, kol šokoladas ar kiti ingredientai ištirps.
- Atskirame inde įkaitinkite pieną, kad jis būtų šiltas, tačiau neužvirtų. Jei turite tam įrangą, galite pieną pagarinti, kad atsirastų puta.
- Pilkite pieną ant kavos.
- Jei norite, viršų galite papuošti plakta grietinėle arba šokolado drožlėmis.
Mėgaukitės savo namų pagaminta moka kava namuose arba įsipylę į termo puodelį neškitės ją kartu einant pasivaikščioti!
Kokios yra moka rūšys?
Moka kava gali būti įvairių rūšių, priklausomai nuo to, kaip ji pagaminama arba kokie ingredientai naudojami. Štai keletas populiariausių moka kavos rūšių:
Originali moka kava su šokolado sirupu
Tai vienas paprasčiausių būdų išgauti moka skonį – pridėjus šokolado sirupo į gaminamą kavą. Skonis gali skirtis priklausomai nuo to, kokią šokolado sirupo rūšį naudojate.
Moka kava su prieskoniais
Kai kuriuose receptuose rekomenduojama į kavą moka įdėti prieskonių, tokių kaip cinamonas arba muskatas. Tai suteikia kavai itin išraiškingą ir gilų skonį bei aromatą.
Moka kava be kofeino
Moka be kofeino yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis moka skoniu ir tekstūra, bet vengia kofeino. Moka be kofeino gaminimo būdas yra toks pats kaip ir įprastos moka kavos, tačiau standartinis espresso keičiamas į espresso su kava be kofeino.
Iš kur kilo moka kavos pavadinimas?
Pavadinimas „mocha“ kilo iš Jemeno uostamiesčio Mocha (arba Mokha), kuris pasižymėjo kaip kavos prekybos centras XV–XVIII a. Moka kavos pupelės, kurios buvo eksportuojamos iš šio uosto, buvo žinomos dėl savo ypatingo šokoladinio skonio. Laikui bėgant, terminą „mocha“ žmonės pradėjo sieti su kavos gėrimais, kuriuose susijungia kavos ir šokolado skoniai.
Kuo skiriasi moka ir mocha?
Nors lietuviškai tiek šokoladinė moka kava, tiek moka iš moka kavinuko vadinamos „moka“, visgi tai – skirtingos kavos. Moka, tai itališkas kavos paruošimo būdas pasitelkiant specialų kavinuką. Tuo tarpu mocha, tai šokoladinis „caffè latte“ variantas, paprastai ruošiamas naudojant kakavos miltelius arba šokolado sirupą.