Šalta kava, tai kavos gėrimas, pagamintas iš vienokiu ar kitokiu būdu atvėsintos kavos. Įprastai šaltos kavos receptai praturtinami pienu, sirupais arba kitais priedais, siekiant išgauti įmantresnį skonis.
Šaltos kavos populiarumas ypač išauga karštojo sezono metu, kai ieškoma atvėsinančių, gaivių gėrimų. Ruošiant šaltą kavą galite išgauti įvairius skonius, nuo lengvo ir gaivaus iki išraiškingo ir intensyvaus, priklausomai nuo naudojamų kavos pupelių ir priedų.
Šaltos kavos receptai
Nors šaltą kavą dažniau renkamasi pirkti iš kavinių, tačiau šį gaivų gėrimą galite nesunkiai pasigaminti ir namuose. Dalinamės skaniausiais šaltos kavos receptais žemiau.
Plikyta šalta kava
Ingredientai:
- ½ puodelio kavos
- Ledukai
- Cukrus (nebūtina)
Gaminimas:
- Užplikykite ½ puodelio mėgstamos kavos. Tai galima daryti filtriniu kavos aparatu arba kavinuku.
- Gardinkite kavą cukrumi, pagal poreikį.
- Įpilkite į kavą iki ½ puodelio šalto vandens.
- Palaukę, kol gėrimas atvės, berkite į jį ledo kubelius arba pilkite gėrimą ant ledukų.
- Jei norisi, gardinkite sirupu arba grietinėle.
Affogato šalta kava
Ingredientai:
- 100 g mėgstamų ledų
- 125 g karštos kavos
Gaminimas:
- Užsiplikykite juodos arba pasigaminkite espresso kavos.
- Įdėkite į stiklinę ledus rutuliukais ar kitu pavidalu ir užpilkite karšta kava. Stebėkite kaip ledai tirpsta nuo kavos karščio ir mėgausitės saldžiais pojūčiais.
Frappe
Ingredientai:
- 1–2 šaukštai kavos miltelių arba 1–2 šaukštai tirpios kavos
- 1–2 šaukštai cukraus (pagal skonį)
- Smulkūs ledo kubeliai
- ½–1 puodelio pieno
- Plakta grietinėlė arba šokolado sirupas (pasirinktinai)
Gaminimas:
- Sumaišykite kavos miltelius arba tirpią kavą su cukrumi ir nedidele dalimi šilto vandens.
- Pridėkite ledukus į sumaišytą kavos mišinį. Daugiau ledukų suteiks storesnę ir šaltesnę tekstūrą.
- Įpilkite pieno ir gerai išmaišykite.
- Jei norite, galite pagardinti šokolado ar kitu sirupu.
Jei norisi, papuošti frappe šokolado drožlėmis, plakta grietinėle ar kitais priedais.
Šalta vietnamietiška kava
Ingredientai:
- 2 šaukštai stambiai maltos skrudintos kavos
- 2 šaukštai saldinto sutirštinto pieno
- Ledo kubeliai
- 1 puodelis karšto vandens
Gaminimas:
- Įdėkite maltą kavą į Vietnamietišką kavos filtrą arba naudokite lašinamo tipo kavos virimo aparatą. Taip pat šiam kavos paruošimui tiks ir prancūziškas presas.
- Kai kava bus paruošta, užpildykite tuščią stiklinę ledo kubeliais.
- Į stiklinę įpilkite saldinto sutirštinto pieno.
- Užpilkite kavą ant ledo ir sutirštinto pieno.
- Gerai išmaišykite ir mėgaukitės.
Šalta latte
Ingredientai:
- 1–2 šaukštai espresso arba stiprios kavos (šaldytos arba kambario temperatūros)
- ½–1 puodelio pieno
- Ledo kubeliai
- Sirupas arba saldiklis pagal skonį (nebūtina)
Gaminimas:
- Paruoškite espresso arba stiprią kavą. Galite gaminti kavą mėgstamu būdu – kavos aparatu, prancūzišku presu ar kapsuliniu kavos aparatu. Palaukite, kol kava atvės arba atvėsinkite ją šaldytuve.
- Jei norite, į stiklinę įdėkite sirupo arba saldiklio, pavyzdžiui, vanilės, karamelės, šokolado skonio.
- Į stiklinę su sirupu įpilkite šaltos arba kambario temperatūros kavos.
- Įpilkite pieno tiek, kad stiklinė būtų pilna. Pieno kiekį galite reguliuoti pagal skonį.
- Pridėkite ledukų. Kuo daugiau ledo naudosite, tuo ilgiau jis išlaikys gėrimą vėsų, tačiau tuo pačiu greičiau praskies.
Mėgaukitės šalta latte iškart, kol ledukai nesutirpo ir gėrimas yra vėsus.
Visas šias šaltas kavas galite pasigaminti ir be kofeino – įprastą kavą keičiant kava be kofeino.
Šaltos kavos rūšys
Šaltos kavos rūšių šiais laikais yra pačių įvairiausių. Dalinamės 9-iomis populiariomis šaltos kavos rūšimis:
- Klasikinė šalta kava – kava, atvėsinta iki kambario temperatūros ir patiekiama su ledo kubeliais.
- Šalta latte – kava su ledo kubeliais ir pienu.
- Cold brew – šaltai brandinta kava, tai lėtai šaldyta kava, gaminama mirkant maltą kavą šaltame vandenyje 12–24 val.
- Šalta mocha – kavos gėrimas su šokolado sirupu, pienu ir ledukais.
- Vietnamo šalta kava – gaminama su stambiai malta skrudinta kava, saldintu sutirštintu pienu ir ledo kubeliais.
- Frappe – įprastai gaminama iš tirpios kavos, cukraus, vandens ir ledo. Visi ingredientai suplakami ir patiekiami su ledukais.
- Affogato – itališkas desertinis gėrimas, kuriame karštas espresso šotas pilamas ant vanilinio ledų kamuoliuko.
- Nitro šalta kava – cold brew kava, užplikyta su azotu, kuris suteikia kavai kreminę tekstūrą ir putojimą.
- Šalta kava su toniku – kava su ledo kubeliais ir toniku.
Šaltos kavos istorija
Šaltos kavos šaknys pastebėtos jau XIX a. Anot legendų, šalta kava kilo iš Graikijos, kur kavos pupelės buvo sumaltos malūne ir sumaišytos su šaltu vandeniu bei ledu. Visgi, tikrasis šaltos kavos populiarumas atsiskleidė įsibėgėjus pramoninės kavos gamybos plėtrai XIX–XX amžiuose.
JAV šaltos kavos populiarumas sparčiai augo nuo pat jos atsiradimo. Šalta kava buvo gaminama iš sumaltų kavos pupelių ir ledo kubelių. Šis gėrimas tapo populiarus karštomis vasaros dienomis.
Šiandien šalta kava yra neatsiejama kavos kultūros dalis, karštu metu perkama kavinėse arba nešama pagaminta namuose termo puodelyje. Šaltos kavos menas nuolat tobulėja, o įvairūs variantai leidžia mėgautis skirtingais kavos skoniais.