Trumpas gidas aplink matcha pasaulį

Kas negirdėjo apie ryškiai žalią, rytietišką gėrimą matcha? Matcha arbatos išskirtinis skonis ir puikios savybės įtikino daugelį lietuvių įtraukti ją į savo kasdienybę, o desertai su matcha milteliais tampa vis dažnesni. Nors vis dar susipažįstame su spalvingu gėrimu Europoje, tai jokiu būdu nėra naujas ar novatoriškas produktas – matcha arbata Japonijoje tradiciškai naudojama nuo XV amžiaus, tačiau jos kilmė tikriausiai dar senesnė.

Ar matcha yra arbata?

Trumpai tariant – taip. Tiekmatcha milteliai, tiek klasikinė žalioji arbata gaminami iš Camellia sinensis augalų lapų. Tačiau nepaisant to, matcha nei skoniu, nei išvaizda neprimena arbatos tikrąja prasme.

  • Auginimas ir perdirbimas. Gaminant matcha miltelius, arbatos lapai auginami specialiomis sąlygomis – prieš nuimant derlių kelias savaites saugomi nuo saulės, kad lapuose susintetintų kuo daugiau antioksidanto L-tianino. Nuskinti lapai atskiriami nuo gyslų ir sumalami į visiems gerai žinomus žalius miltelius. Kita vertus, klasikinei žaliajai arbatai skirti lapeliai auga tiesioginiuose saulės spinduliuose, o nuėmus derlių yra apdorojami ir supakuojami, kad ilgą laiką išlaikytų formą, kvapą ir vertingąsias savybes.
kokybiška matcha arbata asmyliukava
  • Skonis ir kvapas. Užpilta žalioji arbata yra lengvo skonio ir aromato, o po to jaučiamas nedidelis kartumas. Tačiau matcha gėrimams būdingas labai ryškus, sodrus ir, reikia pripažinti, kiek savitas skonis, kuris patiks ne kiekvienam. Tačiau daugelis žmonių džiaugiasi šiuo gėrimu. Kuris esi tu? Išbandykite ir suprasite!
  • Paruošimas. Klasikinė žalioji arbata, kaip jau žinote, paruošimo požiūriu gana paprasta – arbatžoles reikia užpilti tinkamos temperatūros vandeniu (dažniausiai 80℃) ir laikytis ant pakelio nurodyto mirkymo laiko (dažniausiai 3-4 minutes). Iš kitos pusės matcha Gėrimo paruošimas yra panašus į kakavos ruošimą – apie 1-2 gramus miltelių reikia sumaišyti su nedideliu kiekiu vandens, kad susidarytų vientisas skystis. Šiuo tikslu dažniausiai naudojama bambuko šluotelė (chasen), su kuria aktyviai ir greitai maišant antpilą susidaro nedidelis putų sluoksnis. Vėliau į koncentratą papildomai įpilama vandens arba pieno.

Gerosios savybės
  • Matcha arbata yra ne tik graži ir skani, bet ir nepaprastai vertinga. Jai priskiriama daug stebuklingų savybių, tačiau magija labai paprasta – su gėrimu suvartojamas visas arbatos lapelis, kuris užtikrina gausybę sveikatą stiprinančių elementų – antioksidantų, aminorūgščių, vitaminų.

  • Padeda išvengti lėtinių ligų

    Aukščiau minėjome, kad dėl auginimo sąlygų ypatumų matcha arbatos augalo lapuose susidaro daug daugiau antioksidantų. Bet kam jie reikalingi? Antioksidantai apsaugo nuo ląstelių pažeidimo, kurį sukelia laisvieji radikalai ir sumažina kai kurių lėtinių ligų riziką.

  • Gali apsaugoti nuo vėžio

    Tyrimai rodo, kad arbatos milteliuose esantys antioksidantai katechinai veikia kaip apsauginis veiksnys nuo kelių vėžio rūšių, kai gėrimas vartojamas reguliariai. Dar reikia atlikti daugiau tyrimų, tačiau jau dabar yra įrodymų, kad matcha arbata gali sumažinti vėžio riziką.

  • Kontroliuoja svorį

    Matcha sudėtyje esantis kofeinas ir katechinai pagreitina riebalų deginimą ir bendrą medžiagų apykaitą. Kartu su vidutiniu fiziniu aktyvumu poveikis yra dar ryškesnis.

  • Pagerina protinius gebėjimus

    Matcha yra daug kofeino turintis produktas. Tačiau bijoti to nereikėtų, nes arbatoje esantis kofeinas žmogaus organizmą veikia kitaip nei kavoje esantis kofeinas. Antioksidantas L-teaninas subalansuoja kofeino sukeltą nerimą, kartu išsaugant stimuliuojantį poveikį protiniams gebėjimams, pavyzdžiui, paaštrina suvokimą, gerina atmintį ir kitas pažinimo funkcijas.

Kaip išsirinkti matcha miltelius?


Jei su šiuo produktu anksčiau nesate susidūrę, sumaištis prie parduotuvių lentynų yra visiškai suprantama. Ir ne tik suprantama, bet ir pagrįsta, nes ne visi arbatos milteliai yra vienodai vertingi ir skanūs. Keletas dalykų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį renkantis matcha arbatą yra miltelių malimo lygis, sudėtis ir pakuotė.

Miltelių smulkinimas

Matcha arbata skirstoma į dvi pagrindines kategorijas - ceremoninę ir kulinarinę. Bent vienas iš šių pavadinimų jau pasako gaminio paskirtį: jis skirtas maistui gaminti arba kaip priedas prie įvairių desertų. Šios kategorijos matcha milteliai yra šiek tiek stambesnio malimo, o ceremoninė matcha yra žymiai smulkesnė ir skirta mėgautis tradiciniu būdu – užgeriant karštu vandeniu, kad pasimėgautumėte ir pajustumėte visas skonio subtilybes. Šis skirtumas dažniausiai matomas ir kainoje – ceremoniniai malimo milteliai dažniausiai yra brangesni nei kulinariniai malimo milteliai.

Sudėtis

Ceremoniškai sumaltas matcha gėrimas yra šiek tiek savito skonio, tačiau švelnus, todėl į aukštos kokybės miltelius niekada nebus pridėta jokių ingredientų - cukraus, dažiklių ar konservantų.

Pakuotė

Matcha arbata yra labai subtilus produktas, jautrus šviesai ir drėgmei. Todėl renkantis prekę reikėtų atkreipti dėmesį, ar pakuotė nėra per plona, ​​permatoma, pažeista.

Matcha yra nuostabus priedas prie iki šiol itin konservatyvaus kavinėse siūlomo gėrimų pasirinkimo, todėl tikrai rekomenduojame paragauti! Visų mūsų parduotuvių lentynose ir svetainėje rasite priedus matcha gėrimams gaminti, taip pat puikią ceremoninę ir kulinarinę Dammann arbatos gamintojo matcha. Laukiame Jūsų!