Kavos pavadinimai: 13 pavadinimų, kuriuos verta žinoti
Kavos pavadinimai dažnai atspindi tiek kavos kilmę, tiek apdorojimo būdus, rūšis ar net pasirinktus kavos paruošimo metodus. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius kavos pavadinimus ir kavos rūšis bei kuo vienos kavos rūšys skiriasi nuo kitų.
Espresso
Espresso – vienas iš populiariausių ir paprasčiausių kavos gėrimų, kuris pasižymi sodriu skoniu ir stiprumu. Espresso pagrindą sudaro vienas šotas stiprios kavos, pagamintos specialiu aparatu, naudojant smulkiai maltą kavą. Tai yra pagrindas visoms kitoms kavos rūšims ir jam dažniausiai naudojama gryna arabikos kava.
Doppio (dvigubas espresso)
Doppio arba „dvigubas espresso“, yra tiesiog du espresso šotai viename puodelyje. Tai stipriausia kava su didžiausia kofeino koncentracija. Toks gėrimas idealiai tinka tiems, kuriems reikia papildomo energijos šaltinio.
Espresso ristretto
Espresso ristretto – stipresnė ir labiau koncentruota espresso versija, kuriai naudojama mažiau vandens. Dėl to kava yra saldesnė, nes ekstrakcija trunka trumpiau, tad ji būna mažiau rūgšti ir karti.
Americano
Americano kavos gėrimas kilo iš žmonių, kurie norėjo švelnesnės kavos nei įprastas espresso. Tai labai paprasta kava, kurioje espresso sumaišomas su karštu vandeniu, todėl gaunama ilgiau geriama ir švelnesnė kava, primenanti įprastą juodą kavą.
Macchiato
Macchiato, tai paprastas, bet skanus kavos gėrimas, kur espresso yra papildytas keliais šaukšteliais garinto pieno. Šis gėrimas yra stiprus ir saldus, puikiai tinkantis tiems, kurie mėgsta intensyvų kavos skonį su šiek tiek pieno.
Cappuccino
Cappuccino – viena iš populiariausių kavos rūšių visame pasaulyje. Jame susijungia du espresso šotai, kurie sumaišomi su garintu pienu ir pieno puta, kas suteikia kavos gėrimui švelnumo ir daugiau skonio. Galima naudoti kapsulinį kavos aparatą arba įprastą kavos aparatą.
Flat white
Flat white, tai Austrijoje ir Naujojoje Zelandijoje gimusi kava, panaši į cappuccino, tačiau be pieno putos. Tai stiprus espresso su šiltu pienu, todėl gėrimas būna kremiškas ir švelnus, tačiau kava vis tiek išlieka intensyvi.
Latte kava
Latte – tai viena populiariausių kavos rūšių pasaulyje. Joje dominuoja švelnus kavos ir pieno derinys. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta saldesnę ir švelnesnę kavą. Kavos kapsulės šiuo atveju yra patogus būdas paruošti kavą latte.
Mocha
Mocha – tai kavos ir šokolado derinys, idealiai tinkantis tiems, kuriems patinka sujungti kavos skonį su šokolado saldumu. Ši kava gaminama sumaišius espresso su šokolado sirupu ir šiltu pienu.
Šalta latte
Tai paprasta ir gaivi šaltos kavos rūšis, kuri dažnai paruošiama naudojant espresso, pieną ir ledą. Tai puikus pasirinkimas vasarą, kai norisi kavos, tačiau nenorite karšto gėrimo. Rinkitės kokybiškas kavos pupeles, norint išgauti sodresnį šaltos latte skonį.
Airiška kava
Airiška kava, tai kava, kurioje susijungia kava, airiškas viskis ir daug plaktos grietinėlės. Tai saldi ir šildanti kava, idealiai tinkanti šaltoms dienoms ar šventėms. Gaminant su kava be kofeino išgausite airišką kavą, kuri neturės energizuojančio kofeino poveikio.
Frappuccino
Frappuccino – šaltas, gaivus kavos gėrimas, kuris dažnai ruošiamas su ledais, kavos ir pieno mišiniu, papildytu plakta grietinėle ir įvairiais skoniais.
Affogato
Affogato – italų desertas, kuris tuo pačiu yra ir kava. Jis susideda iš vanilinės ledų porcijos, užpilamos karštu espresso. Šis derinys sukuria puikų kontrastą tarp saldumo ir intensyvios kavos rūgšties, todėl affogato yra labai populiarus Italijoje ir tarp kavos mėgėjų visame pasaulyje.